top of page
Rectangle 99
Vector 14.png

Teknologi og landmandskab går hånd i hånd

Robotter i markerne er et effektivt hjælpemiddel, der skaber nye muligheder for fremtidens fødevareproduktion.

1. august 2025

Automatisering og robotteknologi er i hastig udvikling – og i landbruget er potentialet enormt. Det blev blandt andet tydeligt, da Innovationrådet for Planter for nylig besøgte Lolland og Falster for at se FarmDroids roe-robot i aktion. Med en præcision på ned til 8 millimeter lokaliserer robotten roerne og fjerner ukrudt både mellem rækkerne og inde i selve roe-rækken – helt uden brug af pesticider.


Teknologien repræsenterer et skridt mod en mere bæredygtig og effektiv planteproduktion. Ved at automatisere den tidskrævende ukrudtsbekæmpelse kan landmænd frigøre ressourcer og samtidig sikre optimal pleje af afgrøderne. Men robotten kræver stadig menneskelig ekspertise: Det er landmandens viden, erfaring og evne til at justere og overvåge systemet, der sikrer, at teknologien udnyttes fuldt ud. 


På den måde blev det tydeligt, hvordan teknologisk innovation og klassisk landmandskab kan gå hånd i hånd – og skabe nye muligheder for fremtidens fødevareproduktion.

En mark med rækker af afgrøder strækker sig mod horisonten under en blå himmel, med et landbrugskøretøj i baggrunden, der symboliserer moderne landbrug.
Vector 18.png

Se flere historier fra landet

Untitled_edited.jpg

VIRKSOMHED

Hysdyrgødning bliver til grøn energi

Energianlæg fra GreenFarm reducerer klimagasser og giver landmænd lokal strøm og varme.

Untitled_edited.jpg

VIRKSOMHED

Forsøg med nye teknikker giver håb for fremtidens kartoffelproduktion

På marken og i laboratoriet har KMC succes med at fremavle kartofler ved brug af nye genomiske teknikker (NGT’er).

Untitled_edited.jpg

VIRKSOMHED

Biosolutions giver skub til afgrødernes vækst

Virksomheden Nordic microbes arbejder for at udvikle produkter, der kan skabe mad på tallerkenen med færre ressourcer.

Untitled_edited.jpg

LANDMÆND

Brødrepar etablerer minivådområde efter succesfuldt generationsskifte

Allerede i 2022 fik Jens og Anders Jørgensen anlagt et minivådområde på deres bedrift – til gavn for det omkringliggende vandmiljø.

Untitled_edited.jpg

VIRKSOMHED

Raps kan blive en vigtig kilde til protein i fødevarer

Forskere fra Københavns Universitet har fjernet bitterstoffer i rapskagen – og åbner for nye muligheder i den grønne omstilling.

Untitled_edited.jpg

LOKALE TREPARTER

Nu er omlægningsplanen for Limfjorden på plads

Den lokale trepart for Limfjorden er nået til enighed om en samlet omlægningsplan.

Vector 14.png
Vector 18.png
bottom of page