top of page
Rectangle 99
Vector 14.png

Robuste rødder og øget produktivitet for fremtidens fødevarer

Med planteforædling er det muligt at øge produktiviteten i planteavl.

2. maj 2025

Ved Horsens fjord ligger Sejet Planteforædling. Her har man siden 1947 arbejdet målrettet og dedikeret med forædling af afgrøder; en proces, hvor man udvikler nye sorter af planter med særlige ønskede egenskaber, ud fra allerede eksisterende planter.


Og det er noget, man er eksperter i hos Sejet Planteforædling. Hvert år tester de omkring 10.000 nye krydsninger af bl.a. byg, hvede og havre på forsøgsmarkerne ved Horsens fjord. Efter nøje selektion for at få de ønskede egenskaber, ender ca. 10 sorter efter 2-3 år på markedet. Sorterne har nye og forbedrede egenskaber indenfor en række parametre som udbytte, sygdomsresistens og lignende.


Planteforædling bidrager årligt til et øget udbytte af byg og hvede pr. ha. Det stiger med gennemsnitligt 1% pr. høstet kg. korn. Det øgede udbytte medfører en væsentlig reduktion i udledningen af klimagasser pr. kg. høstet korn. Det gør planteforædling til et vigtigt middel til at bevare en stærk, dansk fødevareproduktion.

En hånd holder en plante med robuste rødder, der repræsenterer planteforædlingens potentiale til at øge produktiviteten i planteavl for fremtidens fødevarer.
Vector 18.png

Se flere historier fra landet

Untitled_edited.jpg

VIRKSOMHED

Hysdyrgødning bliver til grøn energi

Energianlæg fra GreenFarm reducerer klimagasser og giver landmænd lokal strøm og varme.

Untitled_edited.jpg

VIRKSOMHED

Forsøg med nye teknikker giver håb for fremtidens kartoffelproduktion

På marken og i laboratoriet har KMC succes med at fremavle kartofler ved brug af nye genomiske teknikker (NGT’er).

Untitled_edited.jpg

VIRKSOMHED

Biosolutions giver skub til afgrødernes vækst

Virksomheden Nordic microbes arbejder for at udvikle produkter, der kan skabe mad på tallerkenen med færre ressourcer.

Untitled_edited.jpg

LANDMÆND

Brødrepar etablerer minivådområde efter succesfuldt generationsskifte

Allerede i 2022 fik Jens og Anders Jørgensen anlagt et minivådområde på deres bedrift – til gavn for det omkringliggende vandmiljø.

Untitled_edited.jpg

VIRKSOMHED

Raps kan blive en vigtig kilde til protein i fødevarer

Forskere fra Københavns Universitet har fjernet bitterstoffer i rapskagen – og åbner for nye muligheder i den grønne omstilling.

Untitled_edited.jpg

LOKALE TREPARTER

Nu er omlægningsplanen for Limfjorden på plads

Den lokale trepart for Limfjorden er nået til enighed om en samlet omlægningsplan.

Vector 14.png
Vector 18.png
bottom of page