

Robuste rødder og øget produktivitet for fremtidens fødevarer
Med planteforædling er det muligt at øge produktiviteten i planteavl.
Ved Horsens fjord ligger Sejet Planteforædling. Her har man siden 1947 arbejdet målrettet og dedikeret med forædling af afgrøder; en proces, hvor man udvikler nye sorter af planter med særlige ønskede egenskaber, ud fra allerede eksisterende planter.
Og det er noget, man er eksperter i hos Sejet Planteforædling. Hvert år tester de omkring 10.000 nye krydsninger af bl.a. byg, hvede og havre på forsøgsmarkerne ved Horsens fjord. Efter nøje selektion for at få de ønskede egenskaber, ender ca. 10 sorter efter 2-3 år på markedet. Sorterne har nye og forbedrede egenskaber indenfor en række parametre som udbytte, sygdomsresistens og lignende.
Planteforædling bidrager årligt til et øget udbytte af byg og hvede pr. ha. Det stiger med gennemsnitligt 1% pr. høstet kg. korn. Det øgede udbytte medfører en væsentlig reduktion i udledningen af klimagasser pr. kg. høstet korn. Det gør planteforædling til et vigtigt middel til at bevare en stærk, dansk fødevareproduktion.


Mød nogle af de mange landmænd, der er godt i gang med den grønne omstilling

