

Raps kan blive en vigtig kilde til protein i fødevarer
Forskere fra Københavns Universitet har fjernet bitterstoffer i rapskagen – og åbner for nye muligheder i den grønne omstilling.
3. december 2025
Nordens guld. Sådan fristes man til at kalde de gule rapsmarker, der pryder det danske sommerlandskab. De rummer nemlig langt mere end smukke farver. Forskning fra Københavns Universitet og DTU viser, at raps kan blive en attraktiv kilde til plantebaseret protein i fødevarer. Forskere har nemlig fundet en metode til at fjerne de bitre glucosinolater fra rapskagen – et biprodukt fra rapsolieproduktionen.
Fra dyrefoder til menneskeføde
Raps dyrkes på over 200.000 hektar i Danmark, primært til olie og biodiesel. Når olien presses ud, efterlades rapskagen med et proteinindhold på op til 50 procent. Hidtil har bitterstofferne begrænset anvendelsen til dyrefoder, men med den nye metode kan rapskagen blive en værdifuld ingrediens i alt fra proteinbarer til bagværk.
- Det kan lade sig gøre, hvis vi blokerer eksportprocessen fra de celler, som syntetiserer glucosinolater. Det svarer til at man aldrig lukker bilen ud af garagen. Du lukker garageporten og smider nøglerne væk, forklarer professor Barbara Ann Halkier, der står bag forskningen.
Resultaterne har store perspektiver for landbruget. Ved at bevare plantens naturlige forsvarsstoffer i bladene – og ikke i frøene – kan behovet for sprøjtemidler begrænses ved i stedet at satse på plantens egne naturlige forsvarsmekanismer, som glucosinolaterne er kilde til.
Raps på tallerkenen
Planteforædling tager tid, men Barbara Ann Halkier forventer, at raps inden for den nærmeste årrække kan indgå i hverdagsprodukter som drys på yoghurt, i muffins eller som proteinbarer. Flere virksomheder har allerede fået novel-food-godkendelser, og interessen for raps som fødevareingrediens vokser.
Med forskningsresultaterne kan raps blive et symbol på landbrugets grønne omstilling og fremtidens bæredygtige fødevaresystemer.


Se flere historier fra landet

VIRKSOMHED
Hysdyrgødning bliver til grøn energi
Energianlæg fra GreenFarm reducerer klimagasser og giver landmænd lokal strøm og varme.

VIRKSOMHED
Forsøg med nye teknikker giver håb for fremtidens kartoffelproduktion
På marken og i laboratoriet har KMC succes med at fremavle kartofler ved brug af nye genomiske teknikker (NGT’er).

VIRKSOMHED
Biosolutions giver skub til afgrødernes vækst
Virksomheden Nordic microbes arbejder for at udvikle produkter, der kan skabe mad på tallerkenen med færre ressourcer.

LANDMÆND
Brødrepar etablerer minivådområde efter succesfuldt generationsskifte
Allerede i 2022 fik Jens og Anders Jørgensen anlagt et minivådområde på deres bedrift – til gavn for det omkringliggende vandmiljø.

VIRKSOMHED
Raps kan blive en vigtig kilde til protein i fødevarer
Forskere fra Københavns Universitet har fjernet bitterstoffer i rapskagen – og åbner for nye muligheder i den grønne omstilling.

LOKALE TREPARTER
Nu er omlægningsplanen for Limfjorden på plads
Den lokale trepart for Limfjorden er nået til enighed om en samlet omlægningsplan.

