top of page
Rectangle 99
Vector 14.png

Overskudsvarme fra kyllinger giver grøn fjernvarme

Danpo omdanner spildvarme fra kyllingeproduktion til bæredygtig fjernvarme for 2.000 husstande i Farre og Give.

3. december 2025

Det startede som en idé om at udnytte den energi, der ellers gik til spilde i køleprocesserne på Danpos fabrik i Farre. I dag er idéen blevet til virkelighed – og et foregangseksempel på, hvordan overskudsvarme kan drive den grønne omstilling. Den overskydende varme fra produktionen af kyllingeprodukter som nuggets og hot wings bliver nu sendt videre til fjernvarmeanlægget i Give og forsyner husstande med bæredygtig varme.

 

Fra spildvarme til grøn energi


Når kyllingeprodukterne fryses ned i fabrikkens spiralfryser, fjernes store mængder varme. Tidligere blev energien sendt ud i kondensaterne, men nu bliver den i stedet brugt til at opvarme vand i fjernvarmesystemet. Det betyder, at beboere i Farre og Give kan skifte fra olie og gas til en grønnere opvarmningsform.

Projektet er resultatet af et tæt samarbejde mellem Danpo og Give Fjernvarme. Ifølge Vejle Kommune reduceres CO₂-udledningen med 284 tons om året sammenlignet med naturgas, og Give Fjernvarmes forbrug af flis falder med over 50 procent.

 

En gevinst for alle parter


I oktober 2024 fik de første husstande i Farre og Give varme fra Danpo. Potentialet er stort. Alene i Farre kan cirka 180 husstande kobles på. Samtidig sparer Danpo strøm, vand og kemi til køletårnene ved at afgive spildvarmen til fjernvarmen. En gevinst for både klimaet, lokalsamfundet og virksomheden.

 

Kilde og foto: Danpo

Kylling, varme, overskudsvarme, grøn energi
Vector 18.png

Se flere historier fra landet

Untitled_edited.jpg

VIRKSOMHED

Hysdyrgødning bliver til grøn energi

Energianlæg fra GreenFarm reducerer klimagasser og giver landmænd lokal strøm og varme.

Untitled_edited.jpg

VIRKSOMHED

Forsøg med nye teknikker giver håb for fremtidens kartoffelproduktion

På marken og i laboratoriet har KMC succes med at fremavle kartofler ved brug af nye genomiske teknikker (NGT’er).

Untitled_edited.jpg

VIRKSOMHED

Biosolutions giver skub til afgrødernes vækst

Virksomheden Nordic microbes arbejder for at udvikle produkter, der kan skabe mad på tallerkenen med færre ressourcer.

Untitled_edited.jpg

LANDMÆND

Brødrepar etablerer minivådområde efter succesfuldt generationsskifte

Allerede i 2022 fik Jens og Anders Jørgensen anlagt et minivådområde på deres bedrift – til gavn for det omkringliggende vandmiljø.

Untitled_edited.jpg

VIRKSOMHED

Raps kan blive en vigtig kilde til protein i fødevarer

Forskere fra Københavns Universitet har fjernet bitterstoffer i rapskagen – og åbner for nye muligheder i den grønne omstilling.

Untitled_edited.jpg

LOKALE TREPARTER

Nu er omlægningsplanen for Limfjorden på plads

Den lokale trepart for Limfjorden er nået til enighed om en samlet omlægningsplan.

Vector 14.png
Vector 18.png
bottom of page