

I Varde Kommune rykker man på lavbundsprojekter
Et af de steder, hvor det går godt og hurtigt med lavbunds- og vådområdeprojekter er i Varde Kommune, hvor man har fundet opskriften på det gode samarbejde.
29. maj 2024
I Varde oplever man stor interesse fra landmænd og lodsejere, som gerne vil have undersøgt mulighederne for at indgå i et udtagnings- eller omlægningsprojekt.
Initiativet kommer nedefra, hvilket er en vigtig faktor i forhold til at få projekterne ud over rampen. Det fortæller formand for Jysk Landbrug, Niels Laursen.
- Lodsejernes engagement i samspil med det suveræne og tætte samarbejde, der er mellem udtagningskonsulenterne i SAGRO, Jysk Landboforening og Varde Kommune er vejen til at få projekterne videre. Varde Kommune tager ikke blot politisk ansvar, men viser også stor vilje til at hjælpe landbruget med at komme i mål. Det er et eksempel til efterfølgelse, fortæller Niels Laursen.
Projekterne i kommunen baserer sig på lokal forankring og lokal viden. Det er landmændene, der tager initiativet, og kommunen, der skubber projekterne videre.
- Det skal meget gerne gro nedefra. Initiativerne kommer fra landmænd og lodsejerne, og så tager vi den videre i samarbejde med SAGRO. Der er regler, vi skal holde os inden for, og det sørger vi for. Men når det er sikret, så er det ofte landmændene, der er de klogeste. De kender områderne, fortæller projektleder i Varde Kommunes naturcenter, Jan Pedersen og fortsætter:
- Generelt er der en meget positiv stemning om projekterne. Jeg kan såmænd dårligt huske en, der ikke har haft lyst til at være med. Vi har flere gange set, at de første ideer handler om et mindre område, og så kommer der flere med. Et lille projekt på 10-15 hektar ender måske med at blive 200. Så helt overordnet er der stor lyst til at bidrage hos landmændene.


Se flere historier fra landet

VIRKSOMHED
Hysdyrgødning bliver til grøn energi
Energianlæg fra GreenFarm reducerer klimagasser og giver landmænd lokal strøm og varme.

VIRKSOMHED
Forsøg med nye teknikker giver håb for fremtidens kartoffelproduktion
På marken og i laboratoriet har KMC succes med at fremavle kartofler ved brug af nye genomiske teknikker (NGT’er).

VIRKSOMHED
Biosolutions giver skub til afgrødernes vækst
Virksomheden Nordic microbes arbejder for at udvikle produkter, der kan skabe mad på tallerkenen med færre ressourcer.

LANDMÆND
Brødrepar etablerer minivådområde efter succesfuldt generationsskifte
Allerede i 2022 fik Jens og Anders Jørgensen anlagt et minivådområde på deres bedrift – til gavn for det omkringliggende vandmiljø.

VIRKSOMHED
Raps kan blive en vigtig kilde til protein i fødevarer
Forskere fra Københavns Universitet har fjernet bitterstoffer i rapskagen – og åbner for nye muligheder i den grønne omstilling.

LOKALE TREPARTER
Nu er omlægningsplanen for Limfjorden på plads
Den lokale trepart for Limfjorden er nået til enighed om en samlet omlægningsplan.

