

Biosolutions giver skub til afgrødernes vækst
Virksomheden Nordic microbes arbejder for at udvikle produkter, der kan skabe mad på tallerkenen med færre ressourcer.
4. december 2025
Mikroorganismer og biostimulanter, der kan hjælpe hvede, byg, majs og andre afgrøder med at fremspire hurtigere. Det er, hvad den danske biotekvirksomhed Nordic microbes udvikler og forsker i.
- Med biosolutions kan vi benytte bakterier, der allerede findes ude i mulden, og bruge dem til at hjælpe planterne med at optage næringsstoffer fra jorden, som ellers kan være svært tilgængelige for planterne, fortæller Mark Lyng, der er formuleringsforsker i Nordic microbes.
Biostimulanter og mikrobiologiske produkter kan bruges som et naturligt alternativ til landbrugskemikalier. Forskningen heri har altså stort potentiale til at skabe mere robuste planter og et større høstudbytte på markerne, samtidig med at behovet for at bruge syntetisk gødning og pesticider på sigt kan reduceres.
Første produkt viser gode resultater
Det første produkt fra Nordic microbes, SeedSpeed, er allerede i brug på marker rundt om i landet. SeedSpeed er en biologisk frøbehandling, der bruges af landmændene som et naturligt alternativ til kemisk bejdse.
Resultaterne taler for sig selv.
I vinterhvede er der registreret en hurtigere fremspiring, et fyldigere rodsystem og en mere effektiv næringsoptagelse fra start. For hestebønner er der registreret øget udbytte, mens majs både oplever øget fremspiring og udbytte.
Se mere på nordicmicrobes.dk
Billede 1: Uden SeedSpeed

Billede 2: Med SeedSpeed


Se flere historier fra landet

VIRKSOMHED
Hysdyrgødning bliver til grøn energi
Energianlæg fra GreenFarm reducerer klimagasser og giver landmænd lokal strøm og varme.

VIRKSOMHED
Forsøg med nye teknikker giver håb for fremtidens kartoffelproduktion
På marken og i laboratoriet har KMC succes med at fremavle kartofler ved brug af nye genomiske teknikker (NGT’er).

VIRKSOMHED
Biosolutions giver skub til afgrødernes vækst
Virksomheden Nordic microbes arbejder for at udvikle produkter, der kan skabe mad på tallerkenen med færre ressourcer.

LANDMÆND
Brødrepar etablerer minivådområde efter succesfuldt generationsskifte
Allerede i 2022 fik Jens og Anders Jørgensen anlagt et minivådområde på deres bedrift – til gavn for det omkringliggende vandmiljø.

VIRKSOMHED
Raps kan blive en vigtig kilde til protein i fødevarer
Forskere fra Københavns Universitet har fjernet bitterstoffer i rapskagen – og åbner for nye muligheder i den grønne omstilling.

LOKALE TREPARTER
Nu er omlægningsplanen for Limfjorden på plads
Den lokale trepart for Limfjorden er nået til enighed om en samlet omlægningsplan.

